КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА

Програмата на фестивала включва произведения на едни от най-изтъкнатите български композитори на XX век като Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев и Марин Големинов, а също така и съвременни произведения от млади български композитори. Едно от тях е английската премиера на произведението „Зора” на носителката на редица престижни международни награди Добринка Табакова.

Акцент в програмата представлява световната премиера на произведение за струнен квартет, написано от утвърдения английски композитор Джон Хауард, който включва български мотиви в своята композиция. Интерес предизвиква солиращата част, написана за цигулка и виола за един солист, сменящ инструментите по време на изпълнение.

Друг акцент в програмата е английската премиера на произведение, написано за глас и оркестър от композитора Гуин Притчард. Произведението е посветено на „Станков Ансамбъл” и „Софийски солисти”, а световната премиера ще се състои в град София на 16 септември 2010 по случай Деня на столицата, в изпълнение на „Софийски солисти” със солисти „Станков Ансамбъл” - Ваня Ватралова-Станков (сопрано) и Иво Станков (цигулка).

Интерес представлява и световната премиера на произведение за струнен квартет, написано специално за фестивала от един от младите български дарования - композитора Мартин Георгиев. В произведението той използва своя оригинален хармоничен метод “Морфираща модалност”, конструиран на основата на специфични особености в модалността на българската православна източно псалтикийна традиция. Георгиев развива нов подход към модалността, който е едновременно комплексен, но и достъпен, свързващ Източни и Западни, средновековни и модерни принципи в нова амалгама. Успехът на системата беше демонстриран с премиерата на първата Камерна опера на Георгиев в Лондон, под патронажа на Лейди Шолти, Сър Чарлз Маккерас и Ендрю Ричи.