Организатор

Clasical Concerts Production LogoClassical Concerts Productions е компания основана през месец Февруари 2008 година, регистрирана в Англия и Уелс под номер 6510807.

Директор на компанията е Иво Станков, който е също така музикант и инициатор на идеята за Лондонски фестивал на българската култура.

Иво Станков е организатор на редица културни мероприятия и концерти във Великобритания през последните 10 години, в зали в Лондон като Wigmore Hall, St. John’s Smith Square, St. James’s Piccadilly, както и на други места във Великобритания и Европа. Той си сътрудничи с много артисти и изпълнители от целия свят, и има значителен опит в изпълнителската и организаторска сфера на дейности. Едни от най- известите имена с които Иво Станков е работил са Марк Кнопфлер и Сър Клиф Ричард.

Много институции и медии във Великобритания и България са запознати с този проект за фестивала и подкрепят напълно тази инициатива, такива са:

- Посолството на Република България в Лондон
- Министерство на Външните Работи на Република България
- Културният Институт към Министерство на Външните работи
- Съюза на Българските Композитори
- Българо-Английската Комерс Камара
- Агенцията за чуждестранни инвестиции
- BBC Classical Music Magazine
- Classical FM Music Magazine
- Редица от водещите медии във България

Фестивалът е и пълноправен член на Асоциацията на Британските Културни Фестивали (BAFA).

Патрони

- H. R. H. Prince Kyril of Bulgaria
- Sonia Rouve - Uvaliev
- Димитър Бербатов
- Вежди Рашидов
- Йорданка Фандъкова

 

Целите на фестивала са:

- Да се представи Българската Култура със своите най-значими постижения, пред възможно най-широк кръг публика в Обединеното Кралство, където тя все още е почти напълно непозната

- Да се направи промоция на Българските творци и изпълнители на английската сцена, и чрез медийни и културни мероприятния да се насочи вниманието към техните творчески успехи и постижения.

- Да се популяризират произведенията на българските творци – композитори и художници, както на най-знаменитите представители на нашето изкуство, така и на младите таланти, утвърждаващи себе си като имена на международната сцена.

- Да се утвърдят и развият културните връзки между Англия и България и се насърчи културния обмен между двете страни.

- Чрез плана за провеждане на фестивала на всеки две години, се цели да се постигне едно трайно и значимо присъствие на българските творци и произведения в културния живот на Лондон