Саркис Закарян - пианист

Forte String Quartet
19 Ноември, 19:30
St. James's Piccadilly

След завършването си в Кралската академия по музика с отличие, Саркис Закарян започва изпълнителската си кариера в Обединеното кралство и в чужбина. Неговият дебютен рецитал през 2005 в лондонската зала Wigmore е високо оценен. След препоръка от пианиста Фу Цонг е поканен да посещава Международната академия по пиано Lagodi  Como в Италия, където има възможността да работи с прочути артисти като Л. Флайшер, К. Франк, Фу Цонг, Д. Башкиров и Ч. Роузен.

Саркис е носител на множество награди от конкурси в Обединеното кралство. Свири в зали като Purcell Room и St.Martin-in-the Fields и бива канен да изнася солови рецитали и да свири камерна музика на международни фестивали като Festival der Kunste в Германия, the Glories of the Keyboard в Манчестър и Варненско лято. Поканен е също да журира Втория международен фестивал на изкуствата La Paon Lamineux във Варна през 2006. Интересът му към сътрудничество със съвременни композитори довежда до вдъхновяващото преживяване от срещата с естонския композитор Арво Пярт, след която Саркис прави премиери на негови композиции в Лондон, които се предават по радио БиБиСи 3. Неотдавна концертните му ангажименти включват изпълнение на концерт от Моцарт КV 414 с Камерен оркестър - София. Предстоят му рецитали в Германия и Чехия.

Роден във Варна през 1978, Саркис първо учи при М. Савова в музикалното училище Добри Христов. Продължава обучението си в Лондон при проф. П. Тох в Музикалното училище Пърсел и в Кралската академия по музика, където работи с професорите М. Курчио и Д. Мерле. В настоящия момент Саркис живее в Лондон.    

Закарян показва забележително индивидуално свирене, впрегнато в най-красивите линии бел канто и допълнено от искрена спонтанност!  (The Piano Magazine)