Фондация “Димитър Бербатов”

Фондация “Димитър Бербатов” е основана с Учредителен акт на дарение от 07. 04. 2008 г. от футболната звезда Димитър Бербатов, воден от желанието си да допринесе за личностното усъвършенстване и реализация на децата на България.

Фондацията се управлява от Директор и Съвет. Директор на Фондация "Димитър Бербатов" и Председател на Съвета на фондацията е Димитрина Ходжева.

Основната мисия на Фондацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света.
Фондацията се самоопределя за осъществяване на дейност в обществена полза. Тя е неправителствена, нерелигиозна и политически независима обществена организация.

От декември 2009 г. Фондация „Димитър Бербатов” е член на Български дарителски форум.

Фондацията има за цел:

  • Да насърчава утвърждаването на духовните ценности, гражданското общество, образованието и физическата култура, чрез споделяне на знания и провокиране на творческата и техническата креативност на младежта;
  • Да съдейства за духовното, интелектуалното и физическото развитие на български деца и младежи, възпитаването им в дух на високи цели, спортменство, хуманизъм, съхраняване и обогатяване на общочовешките добродетели и уважението към човешката личност;
  • Да насърчава развитието на талантите при децата, като съдейства за получаването на образование, знания, умения и култура у подрастващото поколение, подпомага обучението, специализацията, квалификацията и преквалификацията на младите хора със изявени способности в областта на спорта, науката и културата;
  • Да подпомага социалната интеграция и личностната реализация на деца в неравностойно положение;
  • Да подпомага създаването, изграждането и модернизацията на културни домове, читалища, библиотеки, Интернет- базирани бази от знания със свободен достъп и свободно (отворено) съдържание;
  • Да подпомага и насърчава дарителството и дарителските традиции;
  • Да сътрудничи с държавни и общински учреждения, местни и чуждестранни организации с оглед реализирането на проекти, насочени към постигането на целите на Фондацията;
  • Да подкрепя други организации, имащи подобни цели.
    За постигане на целите си

Фондацията ще извършва следните дейности:

  • отпускане на поименни стипендии и оказване на допълнителна финансова помощ за завършване на средно и/или висше образование;
  • стимулиране интереса към спортуването като алтернатива на агресията и зависимостите;
  • участие в изграждането и модернизацията на материални бази за спортна дейност за деца, както и в създаването на школи за млади таланти по футбол;
  • подпомагане за разпространението на информация за успехите на български деца, както и на успяващи българи – пример за подрастващите;
  • осъществяване на различни учебни и научноизследователски програми в областта на спорта, културата и науката;
  • организиране или подпомагане участието на талантливи български деца в спортни състезания, международни олимпиади, концерти, конкурси и др. в страната и чужбина;
  • активно сътрудничество с организации, институции и физически лица в страната и в чужбина, както и с представителите на местната власт по програми, свързани с целите на Фондацията;
  • организиране на семинари, конференции и други национални и международни срещи по общи и конкретни въпроси;
  • иницииране и организиране на благотворителни кампании за набиране на средства в съответствие с целите на Фондацията;
  • осъществяване на други законни дейности, свързани с целите, изложени по-горе.

Фондация Димитър Бербатов

Най-големите проекти на фондацията са:

  • „Награди за успелите деца на България” – собствен ежегоден проект, с изключително успешно реализирани две издания и с предстоящо трето.
  • „Активни и здрави” – програма за възстановяване и изграждане на спортни съоръжения за деца, която фондацията създаде и развива съвместно с „Данон Сердика” – България.

www.dberbatov.org

Децата на Фондация Димитър Бербатов Мариела АпостоловаНаталия ВладимироваАлександра БорисоваМария Енчева

Мариела Апостолова

Мариела Апостолова е родена на 02.10.1998 г в град Пловдив. Дарбата и е открита още в ранна детска възраст от доц. д-р Светла Калудова-Станилова от АМТИИ Пловдив. Още тогава Мариела показва значителни гласови данни и възможности за развитие. През последните пет години малката изпълнителка на народни песни непрекъснато доказва таланта си на редица национални конкурси за песенен фолклор, като печели призови места. Активът и се увеличава и от неколкократни предавания за БНР и БНТ.

Мариела изпълнява песни от всички фолклорни области на Българияq но най-любими са и тези от Тракия. Нейните песни - безмензурни и бързиq представят по блестящ начин музикалния фолклор на пазарджишкия край.

Според специалистите в областта на фолклорното пеене Мариела притежава глас с богата темброва окраска, широк диапазон и лекота при изпълнението на сложна орнаментика. За своите 11 години те има певческа техника, която е присъща само за най-добрите изпълнители, утвърдени в жанра.

По-значимите отличия на Мариела са:

Наталия Владимирова

Наталия Владимирова е на 12 години, родена в град Бургас.

„...Страшно обичам да пея и свиря! Пея странджански и тракийски песни от 4- годишна.Участвам в много концерти - вълнувам се преди всеки. Мечтата ми е един ден да стана велика пианистка , както и да нося славата на българския фолклор по целия свят...”

Наталия е ученичка в Националното училище за музикално и сценично изкуство ”Проф. Панчо Владигеров” - гр. Бургас. Нейни музикални педагози са г-н Стойко Георгиев - ръководител на Детски народен хор „Трепетлика” при ОДК – Бургас и г-жа Албена Каварджикова – пиано.

Александра Борисова

Александра Борисова е от град Кюстендил, родена е на 17.06.1997 г.

От малка проявява изключителен музикална дарба за народно пеене. Първата й изява на сцена е на четиригодишна възраст. Подкрепяна безрезервно от семейството си, започва да развива таланта си, както и да учи пиано. С вокалната й подготовка се занимава Гергана Борисова - нейната майка.

Александра изпълнява песни от различни фолклорни области на България. 2005 г. участва в традиционния благотворителен концерт „Българската Коледа” под патронажа на Президента на Република България.

Носител е на множество награди и отличия от различни национални и международни музикални конкурси, като най-ценните за нея са:

Мария Енчева

Мария Енчева е родена на 27.01.1994 г. Закърмена с традициите на народния фолклор, тя активно се заема с певческа дейност от най-ранно детство. Постепенно се специализира в изпълнението на тракийски народни песни и типичната за тях вокална орнаментика. Именно в българската народна песен Мария съзира неповторимостта на родината и намира своето призвание.

Ученичка на знакови фигури в областта на народното пеене и благодарение на уникалния си глас, Мария завоюва през годините множество призови отличия.

Сред тях са първите й места от награди в: